Kommunikation på opskrift (hvorfor det skaber gnist og nærhed)

(det som alle taler om, men som meget få gør!)

Alle taler om det. Ganske få evner at gøre det.. Det der med at kunne tale sammen…

Forskellen på ydre og indre kommunikation

I min psykologpraksis møder jeg mange ægtepar, som har været sammen i mange år. De elsker hinanden, men de savner noget gnist… mere intimitet. Og de forstår ikke rigtig hvorfor, fordi de taler sammen og er gode til at få hverdagen til at fungere.

Parrene siger ting som:

  • ”Vi er rigtig gode til at tale om og koordinere for eksempel fødselsdage og andre familiesammenkomster ”
  • ”Vi taler åbent om, hvordan vores børn skal opdrages”
  • ”Vi taler om vores værdier og drømme”

Er det god kommunikation? Ja.

MEN der findes en vigtigere slags kommunikation. Nemlig følelsesmæssig kommunikation eller kommunikation om ‘indersiden’… Det fortæller jeg mere om lige om lidt, men først skal vi lige møde psykologen Brené Brown.

Forleden lyttede jeg til en spændende og ærlig dialog mellem psykolog Brené Brown og interviewer Tim Ferriss med fokus på blandt andet det lange og gode parforhold. Link til hele interviewet findes nederst på siden.

Blandt andet nævner Brené, hvordan hun og hendes ægtemand igennem mere end tyve år, hver uge sætter sig foran hinanden og på skift fortæller, hvad de har værdsat både hos sig selv og hos den anden i løbet af ugen samt, hvad de længes efter mere af. Og hun pointerede vigtigheden af, at denne snak skulle tages i fredstid. Altså ikke midt i en konflikt.

Så hvordan adskiller denne form for kommunikation sig fra ovennævnte?

Man kan sige at den ovennævnte kommunikation er praktisk og ydre orienteret. Lad os kalde det ’ydre kommunikation’.

Kommunikationsøvelsen som Brené beskriver er et eksempel på kommunikation, som er ‘indre’ orienteret. Den centrerer sig om følelser, længsler, håb og behov. Kommunikationen afspejler med andre ord, hvad der sker på indersiden af dig og din partner. Derudover ligger den som et fast indslag en gang om ugen, OG der er en fastlagt kommunikations-struktur, som støtter kommunikationen i at ‘blive på’ indersiden.

Par Øvelse

Med afsæt i Brenés parøvelse kan du og din partner vælge et roligt øjeblik og sætte jer sammen i sofaen. Fortæl hinanden på skift om…

1. Hvad I har værdsat både hos jer selv og hos den anden i løbet af ugen (for eksempel: ”Jeg har virkelig værdsat de gange, hvor du har krammet mig denne uge” eller “jeg har værdsat, at jeg har taget mig tid til at spørge ind til din dag, når du er kom fra arbejde”)

2. Hvad I længes efter mere af både hos jer selv og den anden (for eksempel ”Jeg længes efter flere kys, hvor du tager initiativet” eller ”jeg øver mig på at sige ordentlig og kærligt ‘god morgen’ til dig uden at jage ud af døren, fordi det ved jeg godt, at du ikke trives med”

Effekten af at tale fra indersiden er, at vi føler os tættere og mere intime med vores partner. Særligt når vi oplever, at den anden lytter og gør sig umage for at forstå og øve sig på at møde vores længsler i det daglige. Så føler vi os elskede og elskbare.

Kommunikation på opskrift

Når man sætter kommunikation på opskrift med en fast ugentlig øvelse, så er I med til at sikre, at følelser som for eksempel vrede, skuffelse og bitterhed ikke hober sig op og skaber distance og kulde mellem jer.

Du giver dig selv og din partner mulighed for at ‘lufte ud’ og blive endnu bedre partnere for hinanden. ‘

At træne evnen til ‘mentalisering’ sammen

Indre kommunikation kræver andre kompetencer end ydre, praktisk kommunikation. Det kræver løbende nysgerrighed at forsøge at forstå din partners inderside og et stort mod at kommunikere fra din inderside. Dette er hvad man kalder for ‘mentaliseringsevne’.

Det kan dog være, at du føler, at der er for meget, der har hobet sig op i gennem årene med din partner, så du slet ikke har lyst til at begynde at lave øvelsen med din partner. Det kan også være, at du er ganske utrænet i at vende din opmærksomhed mod din inderside og mangler ord for det, som du mærker og fornemmer inden i.

I de tilfælde kan det være en god ide at søge hjælp fra en certificeret parterapeut. At kunne træde ind i et roligt og trygt rum, hvor I får hjælp til at komme i gang med at kommunikere fra indersiden.

For alle kan lære det, øve sig og blive bedre – uanset om I altid har haft svært ved indre kommunikation, eller om I bare den sidste tid er kommet for langt fra hinanden.

Interview med Brené Brown januar 2020 (1t. og 19 min.)